- podłoże gruboziarniste, przepuszczalne, łatwo nagrzewające się, o dużej pojemności powietrznej. Składa się z grubych chipsów kokosowych, włóknistego torfu wysokiego i mielonego styropianu. Nadaje się do uprawy tradycyjnej jak i w pełni zautomatyzowanej.

pH 4,5-5,5, zasolenie poniżej 2,5g NaCl/dm3.

OPAKOWANIA: WOREK 80L, BIG-BAG 2 m3.

Anturium jako roślina ozdobna uprawiana na kwiat cięty, oraz jako roślina doniczkowa wymaga bardzo specjalistycznego podłoża. Podłoże powinno być gruboziarniste, bardzo przepuszczalne o dużej pojemności powietrznej i łatwo nagrzewające się.

Takie warunki spełnia podłoże Floratin . Jest ono przeznaczone zarówno do uprawy tradycyjnej jak i w pełni zautomatyzowanej. Skład podłoża oparty jest na bazie chipsów kokosowych, wysokiej jakości torfu wysokiego oraz mielonego styropianu. Uzupełnieniem jest dodatek wieloskładnikowego nawozu PGMix w ilości 1 kg/m3 oraz dolomit.

Zalety podłoża torfowo-kokosowego Floratin.

• bardzo dobre właściwości powietrzno- wodne.

• bardzo trwała struktura,

• bardzo ograniczone osiadane i zamulanie pojemników,

• dobra pojemność cieplna,

• doskonałe wykorzystanie składników pokarmowych.

Cechą charakterystyczną podłoży z udziałem włókna lub chipsów kokosowych jest podwyższona zawartość potasu. Dlatego przed rozpoczęciem uprawy należy wykonać analizę na zawartość składników pokarmowych i dopiero na jej podstawie można przygotować pożywkę do fertygacji. Generalnie, w początkowym okresie wegetacji pożywka powinna zawierać zwiększoną zawartość wapnia, magnezu oraz żelaza, natomiast zmniejszoną ilość potasu.

W uprawie anturium bardzo duże znaczenie ma jakość stosowanej wody. Najbardziej przydatna jest tzw. woda miękka. Ale również i w tym przypadku, przy sporządzaniu pożywki powinno się brać pod uwagę zawartość składników w wodzie.

Podłoże Floratin do uprawy anturium produkowane jest wyłącznie na zamówienie producenta. Ze względu na specyficzne komponenty wchodzące w jego skład, realizacja zamówienia jest znacznie dłuższa niż w przypadku pozostałych podłoży.